background
login

Melding wespenverdelging

Een wespennest in uw huis of in uw tuin kan vervelend zijn, vooral met kleine kinderen in de buurt. Voor het verwijderen van wespennesten kunt u een beroep doen op de brandweer.

Bijen en hommels zijn beschermde diersoorten. Neem daarom enkel contact op met de brandweer indien het werkelijk een wespennest betreft.

Wespen, bijen of hommels?

Wespen zijn aan de hand van een aantal kenmerken goed te onderscheiden van bijen en hommels. Wespen zijn altijd geel-zwart of geel-bruin en hebben de kenmerkende ‘wespentaille’. Bijen zijn ongeveer 1,5 cm lang, bruin-zwart, met een al dan niet gekleurd haardotje op of achter de kop. Hommels zijn groot, mollig, rondom behaard, met geel-oranje, zwarte en soms witte banden.

 

wesp bij hommel
Wesp Bij Hommel

Wat doe ik met bijen en hommels?

Deze nesten mogen niet vernietigd worden omdat zowel de hommel als de bij een beschermde diersoort zijn Je kan het nest gewoon laten zitten. Hommels en bijen vallen zelden aan en leveren een belangrijke bijdrage aan het milieu. In sommige gevallen bevindt het nest zich op een vervelende plaats. In dergelijke gevallen neem je het best contact op met een imker. Hij zal het nest verplaatsen of handige tips meegeven hoe je het nest zelf op een veilige manier kan verplaatsen.

Hoe verwittig ik de brandweer voor wespenverdelging?

  • Contacteer ons via de wespenfoon 055/60 82 41 of op het nr. 0471/70 11 02
  • Of vul onderstaand formulier in. Wij contacteren u zo snel mogelijk.
  • Indien dringend kan je steeds terecht op het noodnummer 112.

Contactgegevens

Adres

Gegevens wespennest

Retributie

Er is enkel geen retributie verschuldigd als de nest zich bevindt in woonkamer, badkamer, keuken. In de andere gevallen is een retributie verschuldigd van € 40,00 (excl. 21% BTW) in de week of € 80,00 (excl. 21% BTW) tijdens het weekend.

De retributie zal, binnen de dertig dagen na de verzending van de factuur, via overschrijving geïnd worden door de bijzondere rekenplichtige van de hulpverleningszone Vlaamse Ardennen.

Typ de verificatie-code rechts van dit veld over. Waarom?
captcha

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com

© 2018 Hulpverleningszone Vlaamse Ardennen