background
login

Hulpverleningszone Vlaamse Ardennen

Om de burger nog sneller te helpen, werden alle brandweerkorpsen in België hervormd.

Zoals bij de politiehervorming in 2000, is gemeentelijk niveau volledig verdwenen en stapte men over naar een zonaal niveau. De 250 brandweerkorpsen zijn sinds 1/1/2015 ingedeeld in 34 hulverleningszones.
HulpverleningszoneVlaamse Ardennen omvat, in alfabetische volgorde, volgende steden en gemeenten: Brakel, Herzele, Horebeke, Kluisbergen, Kruishoutem, Maarkedal, Oudenaarde, Ronse, Sint-Lievens-Houtem, Wortegem-Petegem, Zingem, Zottegem en Zwalm. De brandweerposten Brakel, Herzele, Kluisbergen, Kruishoutem, Oudenaarde, Ronse, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem staan in voorde dienstverlening binnen de zone.

De hervorming van de Civiele Veiligheid (met name brandweer en Civiele Bescherming) heeft drie belangrijke doelstellingen :

  • een optimale organisatie van de hulpverlening aan de bevolking
  • het vergroten van de veiligheid van burgers en hulpverleners
  • professionalisering van het werkkader voor de leden van de hulpdiensten, inzake opleiding, materieel, standaard operationele procedures, uniform statuut van beroeps en vrijwilligers van brandweer,…

Zo kan heel vlot "zonaal" materiaal en personeel ingezet worden bij specifieke of grotere interventies. De basisprincipes die gehanteerd worden bij de uitwerking van de hervorming van de civiele veiligheid zijn o.a. :

  • een uniforme werkwijze, waarbij alle brandweerkorpsen (hulpverleningszones) op eenzelfde, efficiënte en veilige manier tussenkomen bij interventies
  • een doorgedreven samenwerking en efficiëntere taakverdeling tussen hulpverleningszones en de Civiele Bescherming
  • innovatie, waarbij de beste middelen, opleidingen, procedures en regelgeving onderzocht worden en best practices uitgewisseld kunnen worden
  • schaalvergroting, met een efficiëntere besteding van budget tot gevolg.

De overstap naar deze zonale structuur lijkt eenvoudig op het eerste zicht, doch is vrij complex. Het is een "point of no return" waarbij een goeie opstart in belangrijke mate de toekomst zal bepalen. De hulpverleningszone Vlaamse Ardennen heeft de ambitie om deze opstart vlot te laten verlopen.

Voor de inwoners van de steden en gemeenten binnen de hulpverleningszone “Vlaamse Ardennen” verandert er in de praktijk weinig, zij worden nu nog professioneler en adequater geholpen.

Een overzicht van de gemeenten en steden die beschermd worden door Hulpverleningszone "Vlaamse Ardennen":

 

 

© 2018 Hulpverleningszone Vlaamse Ardennen