Hoe bellen naar noodnummers?
Als je een noodnummer moet bellen, bevind je je meestal in een stressvolle situatie. Toch is het belangrijk dat je precieze en juiste informatie kunt meedelen aan de operator en dat je zijn vragen kunt beantwoorden.
- Vorm het nummer 112 voor de brandweer, ambulance of politie.
In België vorm je het nummer 101 voor dringende politiehulp. - Wacht rustig op antwoord. Haak niet in, want daardoor kom je opnieuw aan het begin van de wachtlijst te staan.
- Geef het juiste adres waarnaar de hulpdiensten zich moeten begeven (stad, straat, nummer, kruispunt, speciale toegang, praatpaal, enz.) en eventueel wat de
gemakkelijkste manier is om er te geraken. Als je niet belt vanaf de plaats van het incident, vertel dit dan ook aan de operator. - Beschrijf wat er is gebeurd (brand, ongeval, agressie, inbraak, hartaanval, enz.).
- Geef aan of er mensen in gevaar of gewonden zijn en hoeveel.
- Haak niet in vooraleer de operator zegt dat je mag inhaken. Hou ook je telefoonlijn vrij zodat de operator je kan terugbellen als hij meer informatie nodig heeft.
- Als de situatie zou verergeren of verbeteren, bel dan terug naar de noodcentrale om dit mee te delen.
Wat is 112?
Het Europese noodnummer 112 is overal gratis en kan je 24/24 bellen om onmiddellijke hulp te krijgen van de brandweer, een medisch team of de politie. Je kan het nummer 112 bellen met een vaste of mobiele telefoon.
Waarom is het noodnummer 112 ingevoerd?
De Raad van de Europese Unie heeft de beslissing genomen om het noodnummer 112 in te voeren, zodat mensen die in Europa reizen niet alle lokale noodnummers moeten kennen. Het noodnummer 112 is makkelijk te onthouden en is bovendien het enige noodnummer dat je moet onthouden in Europa. Dit is belangrijk omdat mensen die een noodgeval meemaken gestresseerd of zelfs in paniek kunnen zijn.
Hoe vraag je best hulp bij stormweer?
Als het KMI bij storm of wateroverlast code oranje of rood afkondigt, bel je het nummer 1722 als je de brandweer nodig hebt, maar er niemand in levensgevaar is. Ook kan je gebruik maken van ons meldingsformulier voor stormschade.
Bel enkel naar 112 als er nood is aan redding of sprake van een levensbedreigende situatie.
1722
Het noodnummer 1722 werd in 2017 ingevoerd. De aanleiding hiervoor was het overlijden van iemand die tijdens een hevig onweer het nummer 112 probeerde te bereiken, maar niemand aan de lijn kreeg omdat de lijn overbelast was door oproepen voor wateroverlast en stormschade.
Als het KMI bij storm of wateroverlast code oranje of rood afkondigt, dan zal het noodnummer 1722 activeren. Dat nummer kan je bellen voor niet-dringende interventies van de brandweer.
Bedoeling is dat het echte noodnummer 112 – voor mensen die echt in gevaar zijn – zo niet meer overbelast raakt.
BIJ noodgevallen
Kostprijs?
Aan dringende hulpverlening zijn geen kosten verbonden.
De kosten voor andere tussenkomsten van de brandweer vind je terug op de pagina ‘Wat kost de brandweer?‘, gebaseerd op ons retributiereglement dat geldt voor alle brandweerposten in de zone Vlaamse Ardennen.