Post Brakel

 
Kpt. Rudy Sadones

Verantwoordelijke Post Brakel

Neerstraat 97
9660 Brakel
055 31 15 60
Brandweer Brakel werd opgericht in 1877. Na de oorlog(en) doofde dit initiatief en kwam de hulpverlening vanuit Oudenaarde.

In 1975 nam de toenmalige burgemeester Charles Van Heuverzwyn de beslissing om opnieuw een brandweerkorps op te richten. Hiervoor werden heel wat zelfstandigen aangesproken met de vraag of die bereid waren om mee op de brandweerkar te springen.

Kapitein Willy De Boevere (van brandweer Gent) zorgde voor de nodige interne opleidingen en beetje bij beetje werd er geïnvesteerd in zowel materiaal, middelen èn personeel.

Het toenmailge brandweerpersoneel vormde de oude gebouwen van het klooster te Opbrakel om tot een bruikbare uitvalbasis voor de brandweer.

In 1997 werden deze gebouwen ingeruild voor de oude Mercedes garage aan de Neerstraat te Brakel, waar tot op vandaag, nog steeds de brandweer en de technische dienst van de gemeente gevestigd zijn.

Oorspronkelijk mocht brandweer Brakel enkel op eigen grondgebied interventies uitvoeren. Dit zorgde voor frustraties bij de hulpverleners en de inwoners van het nabij gelegen Lierde. Door de invoering van de SAH (Snelle Adequate Hulpverleing), waarbij iedere burger recht heeft op evenwaardige professionele hulp, werd het uitrukgebied voor de eerstelijnsvoertuigen uitgebreid met deze regio. In 2015 vervoegde brandweer Brakel de Hulpverleningzone Vlaamse Ardennen, waar ook de brandweerposten van oa. de buurtgemeenten onder vallen: Herzele, Kluisbergen, Kruishoutem, Oudenaarde, Ronse, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem.

Post Brakel beschikt over oa. volgende middelen:

  • 2 autopompen voor brandbestrijding, bevrijding van personen en andere taken
  • 1 ladderwagen van 30 m die wordt gebruikt voor veilig werken/evacueren/redden op hoogte
  • 1 tankwagen voorzien van 14500 liter water die zorgt voor extra bluswater bij brand. Ook voor het reinigen van de openbare weg wordt dit voertuig ingezet.
  • 1 commandowagen
  • 1 personeelswagen
  • 1 gecombineerde karwei- en signalisatiewagen
  • 1 energycar welke zorgt voor elektriciteit bij spanningsuitval

Door de uitgebreide oppervlakte van 5644 ha en met 14750 inwoners van de gemeente Brakel is het werkgebied dan ook groot.

Sedert de zonevorming wordt ook hulp geboden in Lierde, Zwalm, Horebeke, Maarkedal, zelfs tot in de Waalse provincie Henegouwen, omdat de brandweerpost die het snelst voldoende personeel kan leveren altijd mee uitrukt.

Met 44 personeelsleden vormt post Brakel, onder leiding van kapitein Rudy Sadones een volwaardige tentakel binnen de Hulpverleningszone Vlaamse Ardennen die met een operationeel kader van 440 man voor de hulpverlening van de Vlaamse Ardennen instaat.

Post Brakel

Adres: Neerstraat 97, 9660 Brakel
Telefoon: 055 31 15 60
Share This