De helden van Brandweer Zottegem hebben een mooi programma in elkaar gebokst nav het 150-jarig bestaan van het korps. En ze hebben bier gebrouwen. Lees er alles over in dit artikel waarin ook heel wat heldenfoto’s staan. Dit jaar wordt niet alleen de 450ste verjaardag van de onthoofding van Lamoraal, graaf van Egmont, gevierd, maar 2018 is ook een feestjaar voor het brandweerkorps van Zottegem. Het is 150 jaar geleden dat de Maatschappij van Vrijwillige Brandblusschers werd opgericht.
Vrijwillige brandblusschers van Sottegem

Met 54 manschappen waren ze, de vrijwillige brandblusschers van Sottegem in 1868, om de branden in het toenmalige Zottegem te bestrijden. Ondertussen werd Zottegem Groot Zottegem en bedient het brandweerkorps ook Zwalm. Vandaag zijn we met 63 manschappen. Niet zoveel meer voor een veel groter gebied en om veel meer taken op zich te nemen dan het bestrijden van branden.

Spectaculaire evolutie

Het beschikbare materieel, de uitrusting, de opleiding maakten een enorme evolutie door. Vooral de jongste 25 jaar was die evolutie spectaculair. Ook de manier waarop je een brand bestrijdt evolueerde. Vroeger werd een brand van buiten aangevallen. Met het beter isoleren van de woningen sinds de jaren tachtig worden we veel minder geconfronteerd met uitslaande woningbranden. Dat heeft tot gevolg dat we de woning moeten binnentreden om de brand te bestrijden. Zelden branden woningen nog volledig uit. Toch blijven er veel doden vallen bij woningbranden.

In 1868 werd nog uitgerukt met een handpomp waarbij brandweermannen langs beide kanten pompten. In onze kazerne staat nog een motorpomp, een museumstuk dat de handpomp opvolgde. Hoewel we in een grote, moderne en professioneel uitgeruste kazerne huizen, is dat niet altijd zo geweest. Het vorige arsenaal in de Nijverheidsstraat was de eerste kazerne die speciaal voor de brandweer gebouwd werd. Daarvoor werd het materieel in bestaande loodsen ondergebracht.

Vuurke

Vuurke is een bier gebrouwen in samenwerking met Brouwerij De Hoevebrouwers. Door de licht bittere nasmaak en het lage alcoholpercentage van 6,2% is dit bier een perfecte dorstlesser tijdens een zonovergoten dag maar kan eveneens gesmaakt worden tijdens een zwoele zomeravond. Dit breed toegankelijke bier van hoge gisting zal kunnen geproefd worden tijdens één van de vele activiteiten rond het 150 jarige bestaan van de brandweer. Mocht dit bier in de smaak vallen kan dit aangekocht worden tijdens de evenementen of besteld worden via vuurke@brandweerzottegem.be

Fototentoonstelling

Opzet van de fototentoonstelling: Overzicht van de bevelvoerders van ons korps van 1968 tot 2018. Overzicht van de leden van ons brandweerkorps aan de hand van de beschikbare korpsfoto’s 1968-2018. Overzicht van de brandweervoertuigen aan de hand van de beschikbare foto’s 1968-2018. Een terugblik op brandweerinterventies tijdens de laatste decennia (branden, verkeersongevallen, wateroverlast, …).

Planning tentoonstelling:

• Einde maart tot 20 mei: Stadhuis inkom Dienst voor toerisme

• 15 juli tot 31 augustus: Hal Kasteel ingang Raadzaal

• Opendeur-weekend Brandweer Zottegem op 8 en 9 september

• Midden september tot eind oktober: Sanitary

Lenterit Motortreffen zondag 15 april
Het idee om een motorrit op te nemen in de jubileum-activiteiten kwam van enkele brandweermannen motorliefhebbers. De jubileum motorrit werd “Lenterit 150 jaar Brandweer Zottegem” gedoopt verwijzend naar de legendarische lenterit die ettelijke jaren in onze stad werd georganiseerd. Een rit van juist 150km die in en rond onze hulpverleningszone Vlaamse Ardennen loopt. Hierbij zijn drie controleposten voorzien telkens aan een brandweerkazerne van een post in onze zone. We doen hierbij voornamelijk landelijke wegen aan en voorzien kruisingen met grotere banen via veilige kruispunten. De rit wordt volledig bepijld zodat het voor elke deelnemer gemakkelijk en veilig te volgen is. Start en einde van de rit is uiteraard aan de brandweerkazerne van post Zottegem aan de Meengracht.

Inschrijven en vertrekken kan vanaf 9u tot 12u. Deelnamekost voor de piloot € 8 en voor de duo € 6. Hierin zijn inbegrepen naast de deelname aan de rit, een koffie met ontbijtkoek en een gratis consumptie bij start of aankomst in onze kazerne. De opbrengst van de motorrit wordt geschonken aan vzw Pinnocchio welke in gans België de belangen en het welzijn van kinderen en jongeren met brandwonden. Zie ook folder in bijlage en www.vzw-pinocchio-asbl.be Dankzij onze sponsors kunnen we een groot deel van onze vaste kosten dekken waardoor we maximaal de opbrengst schenken aan ons goed doel.

Oldtimershow en brandweerreuzen zondag 20 mei
Op pinksterzondag hebben we een dubbele jubileum activiteit. Oldtimer-rit met static show van oude brandweerwagens: ‘S morgens verzamelen oldtimer brandweerwagens aan de kazerne post Zottegem voor een ontbijt. Rond 11u vertrekken de old timers voor een rondrit in de omgeving en zijn hierbij vergezeld van oldtimer politie voertuigen en motoren. Tegen 13u is er terug verzameling aan de brandweerkazerne waar door de deelnemers een middagmaal genuttigd zal worden. Rond 14u30 vertrekt de kolonne old timers richting centrum voor een static show van de voertuigen. Deze zal plaats hebben op de Zavel en deels op de markt, Stationstraat en Hoogstraat alnaargelang het aantal voertuigen. Het publiek kan tijdens de kermis deze prachtige oldtimers bewonderen tot rond 18.00u.

In de traditionele reuzenomgang op zondag namiddag zullen een 5-tal brandweerreuzen mee opstappen. Tevens zal de muziekkapel van de brandweer Zottegem de stoet muziekaal omlijsten. De stoet vertrekt rond 17u aan de Sanitary voor een tocht door de centrumstraten die zal eindigen aan de Luchtbal rond 19u30. 1868 – 2018

Opendeur-weekend zaterdag 8 en zondag 9 september
Op 8 en 9 september opent Post Zottegem zijn deuren. Tijdens deze 2-daagse krijgen de bezoekers inzicht in de werking van de brandweer van vandaag. Daarnaast wordt de focus gelegd op de multidisciplinaire hulpverlening. Er zijn tal van demo’s en infostanden voorzien waar je in de leefwereld duikt van de brandweer en andere hulpverleningsorganisaties . Ook de allerkleinste brandweermannen en –vrouwen in spe worden niet vergeten: er zullen heel wat activiteiten aangepast zijn op kindermaat.

Firemen Obstacle Run zondag 21 oktober
We sluiten ons feestjaar actief af. Op zondag 21 oktober ruilen we onze jaarlijkse jogging in voor een heuse urban trail gecombineerd met de nodige avontuurlijke obstakels.
Je krijgt een tocht voorgeschoteld van ongeveer 9 km doorheen enkele typische Zottegemse gebouwen en via wegen die minder gekend zijn bij het grote publiek. Daarna mag je als afsluiter in het centrum en rond het Egmontpark nog enkele obstakels bedwingen. Water-, klauter- en modderpret gegarandeerd. Kan jij je meten met enkele doorwinterde brandweerlui? Word jij de strafste man/vrouw van de dag? Ben je eerder op zoek naar een stevige tocht zonder de extremen? Geen probleem: iedereen welkom!

Meer info?

Alle info, sfeerfoto’s, … vind je op www.brandweerzottegem.be. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en volg ons ook op Facebook: www.facebook.be/brandweerzottegem.

Share This