In september start de brandweerzone Vlaamse Ardennen met een heuse aanwervingscampagne voor brandweer-vrijwilligers 

Met de aftrap van het nieuwe schooljaar, trapt ook BVLAR een nieuwe aanwervingscampagne af. We zoeken vrijwilligers voor alle brandweerposten binnen onze brandweerzone. Als vrijwilliger combineer je je regulier werk met een sterk engagement om de maatschappij te helpen. 

De brandweerzone Vlaamse Ardennen bundelt 8 brandweerposten in het zuiden van Oost-Vlaanderen: Brakel, Herzele, Kluisbergen, Kruisem, Oudenaarde, Ronse, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem. Voor deze verschillende posten is de brandweerzone op zoek naar nieuwe brandweerlieden binnen het vrijwilligerskader. 

“Eigenlijk rekruteren we ieder jaar, maar dit jaar geven we er een extra lap op door een grootschalige campagne op te zetten. Sommige posten hebben grotere noden dan andere, maar eigenlijk kunnen we altijd wel extra handen gebruiken”, weet kapitein De Vijlder Hans, die de aanwervingscampagne coördineert.
Het leven van een vrijwillige brandweerman-of vrouw is zeer gevarieerd en zit vol verrassingen. De brandweer biedt naast interventies een zeer divers aanbod aan opleidingen, werkgroepen en specialisaties aan, waarbij iedereen wel zijn gading kan vinden. De opgedane kennis kan bovendien ook gebruikt worden bij de hoofdwerkgever of visa versa, wat op zich een mooie win-win situatie is voor het professionele leven.

De brandweerzone zoekt vooral geëngageerde en enthousiaste medewerkers die zich voor lange tijd willen inzetten voor de medeburger. Daarnaast moeten kandidaten houden van avontuur en open staan om voortdurend te willen bijleren. De kameraadschap tussen de collega’s en waardering van de bevolking krijg je alvast terug voor jouw betoonde inzet. Daarnaast wordt voor iedere prestatie (interventie, oefening, vergadering,…) een vergoeding voorzien.
“Maar bij de brandweer komen moet je in eerste instantie doen omdat je mensen wil helpen. Het zijn immers niet altijd de grote branden of de spectaculaire ongevallen waar we mee te maken krijgen. Nog meer worden we opgeroepen voor evacuatie van personen of nog, voor het vrijmaken van de openbare weg. Stuk voor stuk nuttige zaken! Je gaat niet iedere week met een heldenverhaal naar huis, maar wel met een gevoel van voldoening”, voegt kapitein De Vijlder er nog aan toe. 

De Brandweerzone Vlaamse Ardennen is voornamelijk een organisatie met vrijwilligers. “We focussen dus zeer hard op een gezonde combinatie tussen werk, privé en brandweer. Dat is best wel een uitdaging, maar we trachten hier toch aan ieders noden te voldoen. Zo zijn er diverse mogelijkheden voor opleidingen, en proberen we, voor wie dat wil, zoveel als mogelijk kansen te geven om door te groeien. Daartegenover staat wel dat we een engagement verwachten van onze medewerkers. De burgers verwachten dit van ons. We zijn een operationele dienst die uiterst belangrijk is in de continuïteit van onze samenleving”, besluit zonecommandant De Vijlder Peter. 

De brandweerzone organiseert 2 infoavonden in oktober. Op 16 oktober gaat deze door voor de regio Oudenaarde (Kruisem, Kluisbergen, Oudenaarde en Ronse), op 24 oktober voor regio Zottegem (Brakel, Herzele, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem). Geïnteresseerden worden verwacht in de brandweerpost van hun stad of gemeente om 19u30 (van daaruit worden zij respectievelijk naar Oudenaarde of Zottegem gebracht).
Alle informatie is terug te vinden op de website www.bvlar.be/vacatures/aanwervingen.
Geïnteresseerden kunnen ook al eens een kijkje komen nemen tijdens onze opendeurdagen in Kruisem (10/09), Oudenaarde (17/09) en Ronse (01/10). 

 

 

Share This