Door alle binnendeuren in huis dicht te doen, kan je levens redden. Als er brand uitbreekt, blijft het vuur en de verstikkende rook – de grootste bedreiging – langer opgesloten. Zo is er meer tijd om jezelf en je gezin in veiligheid te brengen als een rookmelder alarm slaat.

DOE DE DEUR DICHT

Feit: de combinatie van binnendeuren die dicht zijn (= niet op slot) én rookmelders in alle leefruimtes, biedt bewoners de meeste kans om op tijd verwittigd te worden bij brand en de woning te kunnen verlaten.
Je hebt misschien de gewoonte om de deuren in huis open te laten . Dat moet veranderen!
De deur dicht doen, vooral ‘s nachts, is van levensbelang. Want als er brand uitbreekt, houdt zelfs een gewone, niet-brandwerende binnendeur de rook tot 20 minuten tegen. Tijd die levens kan redden.
De deur dicht doen is een simpele handeling die geen geld of moeite kost, terwijl het de verspreiding van de verstikkende rook effectief vertraagt.
Voldoende rookmelders en een ingeoefend vluchtplan zorgen ervoor dat jij en je gezin tijdig je woning kunnen verlaten bij brand. Trek ook de deuren achter je dicht op weg naar buiten, zo sluit je de brand op en beperk je de schade.

HANG ROOKMELDERS

Rookmelders vormen een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Ze zijn helemaal niet duur en makkelijk zelf te plaatsen. Zodra de rookmelder rook detecteert, zorgt het alarmsignaal ervoor dat jij en je huisgenoten zichzelf in veiligheid kunnen brengen.
In grotere woningen kan je kiezen voor gekoppelde rookmelders zodat het alarm op meerdere plaatsen hoorbaar is. Zorg er in elk geval voor dat de rookmelders in afgelegen lokalen, bijvoorbeeld een berging, hoorbaar zijn in de slaapkamer. Deze rookmelders kan je op een simpele manier draadloos met elkaar verbinden.
Om wettelijk in orde te zijn, moet in Vlaanderen en in Wallonië elke woning, appartement of studio op elke verdieping minstens een rookmelder hebben. In kamerwoningen moet er bovendien ook in elke kamer een rookmelder zijn.*

*In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geldt er alleen een verplichting voor huurwoningen en moet er in elke kamer op de vluchtweg vanuit de slaapkamer naar buiten een rookmelder hangen.

BEWUSTMAKINGSCAMPAGNE

Voor het eerst slaan verschillende organisaties de handen in elkaar om de bevolking te sensibiliseren rond brandveiligheid. Met deze campagne willen ze de bevolking bewustmaken van het belang van een deur die dicht is in combinatie met voldoende rookmelders en een vluchtplan.
De campagne past in de doelstellingen van het nationaal brandpreventieplan 2020: een veiligere samenleving met significante vermindering van het aantal woningbranden en CO-intoxicaties. De deelnemende organisaties willen op die manier het aantal doden en gewonden terugdringen en de schade in en rond woningen beperken. ‘Doe de deur dicht’ is de een preventiecampagne van Netwerk Brandweer, Oscare, Brandweervereniging Vlaanderen, Stichting Brandwonden, Brandweer Brussel, Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken, Agentschap Wonen Vlaanderen en VVSG.

Meer info: doededeurdicht.be

Share This