#kijkinuwkot

In 2004 is er via een scheeplading uit China een bevruchte koningin van de Aziatische hoornaar in de omgeving van Bordeaux terecht gekomen. Een incident met zeer grote gevolgen. Deze wespachtige is in hoog tempo Europa aan het koloniseren. Vlaanderen is helaas ook bereikt. Deze invasieve exoot is zeer schadelijk voor biodiversiteit en landbouw en staat bovenaan de lijst van de te verdelgen insecten in Europa. Vooral voor bijen vormt deze hoornaar een grote bedreiging.

In het voorjaar verlaten de koninginnen hun schuilplaats en maken een nieuw nest. In een eerste fase is dit klein. Dergelijke nesten maken ze altijd op een beschutte plaats; heel vaak in door mensen gemaakt locaties. Schuren, tuinhuisjes, afdaken, luifels, … Ook in struiken en hagen kan een koningin een nieuw nest maken. De voorjaarsnesten bevinden zich dicht bij de grond of op maximum enkele meter hoogte.
In dit stadium van het nest is verdelging door een professionele verdelger nog eenvoudig uit te voeren.
Onder het motto #kijkinuwkot is het belangrijk goed rond te kijken of je een Aziatische hoornaar of een nest terugvindt bij jou in de tuin of rond je huis.

Hoe herken je een Aziatische hoornaar?
Een Aziatische hoornaar is ongeveer 3,5 cm groot. Zij is vooral zwart van kleur; de kop heeft opvallend oranje plekken. Ook op het achterlijf heeft zij een oranje band, en de poten zijn half zwart, half geel van kleur. Dit laatste is een zekere manier om de soort te onderscheiden.
Regelmatig is er verwarring met de Europese hoornaar. Deze is groter, vooral roodbruin van kleur, maar heeft meerdere gele banden op het achterlijf. Ook de pootjes zijn volledig in de roodbruine kleur. De Europese hoornaar is nuttig, zachtaardig en moet zeker niet verdelgd worden!

  • Facebook
  • Twitter

Hoe herken je een nest van de Aziatische hoornaar?
Wanneer een koningin een nest begint te maken, zoekt ze een beschutte plaats. Eerst start ze met een raat van een drietal cellen en daarrond bouwt ze een bescherming. Deze heeft in het begin de grootte van een pingpongbal maar wordt snel groter en groter. Na enkele weken zal de bol al de grootte van een meloen hebben. Op het einde van het voorjaar, begin van de zomer, kan een nest de grootte hebben van een volleybal. De kleur van het nest is meestal lichtbruin.
In de zomer beginnen de werksters een tweede definitief nest te maken. Dit bevindt zich meestal in een hoge boomtop in de buurt van dit eerste nest. Deze nesten kunnen dan uitgroeien tot 1 meter groot. Door het bladerdek zijn deze nesten meestal zeer moeilijk te zien.

Wat moet je doen als je denkt een Aziatische hoornaar of een nest te zien?
Heb je een individu van de Aziatische hoornaar gezien, probeer dan een foto te maken en maak een melding op www.vespawatch.be. . Hoe je dit doet is uitgelegd in een video (zie link onderaan dit bericht).

Heb je in je omgeving een nest hangen, neem dan ook een foto en plaats die eveneens op www.vespawatch.be. .
Belangrijk , neem ook een foto van het insect zelf, want in het beginstadium is het niet altijd gemakkelijk om het onderscheid te zien tussen een nest van een hoornaar of van een andere wesp.
Na het plaatsen van de foto’s op vespawatch.be kan je (na +/-24 uur) bekijken of je melding als Aziatische hoornaar bevestigd wordt.

Indien positief voor een individuele Aziatische hoornaar gaan speurders op zoek naar het nest.
Indien positief voor een nest wordt contact genomen om het nest te komen verdelgen.

LET OP !!!

Een Aziatische hoornaar is heel beschermend naar haar nest toe en kan zeer gevaarlijk en in groep uithalen.
Hou dus altijd ruim afstand van het nest. Als het nest in een tuinhuis of dergelijke hangt, is het aangeraden de ruimte niet meer te betreden!

De professionele verdelgers zijn opgeleid en dragen speciale beschermkledij. Een wespenpak is onvoldoende.

Alle andere insecten zijn zeer nuttig. De Europese hoornaar is een vijand van de Aziatische soort en, laat het ons herhalen, mag dus niet verdelgd worden.

Nuttige links: video’s hoe Aziatische hoornaars te herkennen, hoe deze te melden op Vespawatch.be en meer informatie vindt u op de site van het Vlaams Bijeninstituut: Home – Vlaams Bijeninstituut vzw

De video’s vindt u op de E-learning pagina: E-learning – Vlaams Bijeninstituut vzw

De site om te melden is: Vespa-Watch

Ook een interessant kanaal waar je interactief met de speurders kan communiceren is deze Facebookpagina van de Vespawatchers

Dit is een mededeling van het Vlaams Bijeninstituut (VBI) dat instaat voor de opsporing en verdelging van de Aziatische hoornaar op het Vlaamse grondgebied.
Wij danken nu al hartelijk iedereen die op één of andere manier meewerkt.

Share This